2014. március 21., péntek

Victorian corset challenge - Learning from faults

If I think of corsets, a lot of amazing looking comes in my mind, but I become so poorish, when I do stays for myself. I have my own reasons:
- I always use them very practical, making as small waist as it possible.
- I prefer light, neutral colours, because I don't like to wear to much layers on my body. It's to hot for me and, yes, it will be very girly, but I don't want to look bigger. :)
- That's why I prefer to not put any lace and bows on them, despite I LOVE them.

Funny fact, that I always have just one victorian corset, because I always overused them and reuse the metals :D This will be happen of my test version corset soon. I think I will call it something rebirth :D Although it will be my 10th corset I really hope it will be good.

I would like to share, what I have been learnt since I make corsets. One of my friends said, you will make one really good corset, if you did hundreds of them. I think she is right, because every time I learnt something new about fitting, comfort or boning.
My really first corset in 2009

1. Never do toooooo small.

That was my first fault. I *really want to do a small waisted corset, but I fell of the other side of the horse. It was too small and very uncomfortable and shshh so painful to wear, but I was always very vain, to confess the truth.

The truth is, that a good corset never-ever painful to wear.

2.
Bigger is better?

Maybe if we talking about Nutella it's true, but I cannot say the same of boning. I tried the 1 cm wide boning, wich is quite strong to make a good shape, but, an another confession, it's a little bit uncomfortable. Now I will use a lot of 0,5 cm boning, to split up the pressure on my body.

3.

Never rush

It's true for everything, especially for corsets. When you are rushing it always easier to make faults. I don't like fixing, so I never fixed my corset, I wait until I do a new one :D

Secret picture :D
***

Ha a fűzőkre gondolok, mindig valami álomszép darabok jutnak az eszembe, de amikor magamnak csinálom, elég unalmas darabokat készítek, aminek megvan a maga oka.

Először is, mert praktikusak. A csipke mintája kidimborodhat a ruhán, és ugyanez igaz a mindenféle masnira.Régen annyi fedőréteget vettek fel, hogy ez nem forfult elő, de én nem szeretem magamon a sok ruhát. Nagyon meleg és hát, most lehet nevetni, de nem akarom kövéríteni magam. Szintén emiatt szeretem a világos vagy semleges színeket, mert akkor nem kell fűzőtakarót viselni és minden ruha alá jó.
Nekem a fűző mindig is olyan ruhadarab volt, aminek funkciója az, hogy minél kisebb derekat csináljon, nem pedig, hogy szemet gyönyörködtető legyen. Mindezek ellenére nagyon szeretem a csipkés, szalagos, színes darabokat, de első körben egészen biztosan egy semleges darabba fektetek bele.

Second corset for myself (2012), absolutely in rush. I did within few days, there are a lot of faults on it
Mókás, hogy sose volt két kézzel készült viktoriánus fűzőm, mert addig használtam amíg el nem szakadt és a fémeket újrahasználtam a következőbe. Most sem lett másként :)

Laced more than 10 cm it was okay
Szeretném megosztani a tapasztalataimat, hogy én milyen hibákat vétettem nagyon lelkes és kezdő ruhakészítőként.
 Az egyik barátnőm, szerint a századik fűződ után talán tudsz egy igazán jót csinálni és azt, kell, hogy mondjam igaza van. Minden egyes darabnál tanultam valamit, bár a mostani azt hiszem csak a tizedik, de azért remélem jó lesz :)

1. Sose csinálj túl kicsit

Talán veleszületett perverzióm az igazán kicsi derék elérése, így az elsőt valami horrorisztikusan kicsire szabtam. Persze teljesen behúzni sose sikerült, egyszer pedig majdnem az ájulásig fűztem magam, de ennek semmi értelme, nekem elhihetitek.
A fokozatosság itt is fontos és persze a realizmus.
Ezt a fűzőt olykor igazán fájdalmas volt viselni, de psszt ezt persze senkinek se reklámoztam, mert ahhpz túl hiú vagyok :)

More than 10 cm, it was painful, I wore my first corset
2. A méret a lényeg?

Hátha a Nutella kiszerelésről van szó, egészen biztosan a nagyobbat kell választani, de ugyanezt nem mondanám el a merevítésekről. A legutóbbi fűzőmben 1 cm szélességűt használtam, ami igazán jó alakot csinált, viszont nyomta a bordáimat. Szerintem a sok kevésbé széles merevítő a szerencsés, mert elolszlik rajta a súly. Inkább több kisebb merevítőt használj, mint kevesebb nagyot.

3. Sohase siess

Ez ugyan igaz mindenre, de a fűzőkre különösen. A kapkodásnak csak hibázás a vége, én pedig az a fajta ember vagyok aki csak ígérgeti magának, hogy kijavítja, de sosem fogja. Inkább haladjon az ember lassan, odafigyelve és akkor kevesebbet kell bontani, vagy utólag pepecselni a javítással.

3 megjegyzés:

  1. .....azért makettezni kicsit drága mulatság kész fűzőn....tehát osztom a véleményed!

    VálaszTörlés
  2. Meg nem is éri meg, mire végiggondoltam mit kell csinálni tök elment a kedvem tőle és inkább újat akarok :D

    VálaszTörlés